Arhiva

Investigatii


Prim plan Prim plan
Investigaţii fierbinţi
Investigaţii politice Investigaţii politice
Cu Cristian Miron
Actualitate Actualitate
Ultima oră
Mondenități Mondenități
Vedete și evenimente
De prin lume adunate De prin lume adunate
Investigaţii şi ... de toate
Investigaţia ta Investigaţia ta
Problemele tale
Documentare Documentare
Idei și argumentări pertinente
Persoane căutate Persoane căutate
Infractori urmariţi şi persoane dispărute
Arhivă Arhivă
Articole arhivatePrim plan:

Prim plan Detectivii particulari din România (08.03.2010)

Detectivii particulari din România

Detectiv Particular?

 

Deși pentru mulți profesia de detectiv particular pare una cel puțin exotică sau foarte nouă și oarecum ciudată, detectivii particulari au în România o istorie destul de veche. În perioada interbelică existau agenții de detectivi particulari în toate orașele mari ale țării. Detectivi existau deasemeni și în poliție, un nume care apare des în documentele istorice fiind cel al Inspectorului Alexandru Nicolschi, șeful “Corpului Detectivilor de pe lângă ,Direcțiunea Generală a Poliției”. Această structură a rezistat o bună bucată de vreme și după război, Nicolschi având un rol important în ajungerea comuniștilor la putere. Conform dicționarului explicativ al limbii române , detectivul este un “agent secret aflat în serviciul poliției din unele țări sau în serviciul unei persoane particulare” iar conform articolului 1 al legii 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular: “Detectivul particular este persoana atestată în condiţiile prezentei legi şi care, fără să aducă atingere dreptului la viaţa intimă, familială şi privată ori altor drepturi si libertăţi fundamentale, la cererea persoanelor fizice sau juridice, desfăşoară activităţi specifice de investigare, referitoare la:

a) conduita şi moralitatea publică a unei persoane ;


b) date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice potenţială parteneră într-o afacere ;


c) persoanele dispărute de la domiciliu ;


d) bunurile care fac obiectul unor litigii de natură civilă sau penală înstrăinate în scopul prejudicierii intereselor unei părţi în proces ;


e) asigurarea protecţiei împotriva scurgerii unor informaţii din sfera vieţii private sau a activităţii agenţilor economici care doresc să păstreze confidenţialitatea acestora.”

Putem spune, după cele citite mai sus, că detectivul particular este, de fapt, un corespondent din domeniul privat al unui ofițer de politie sau dintr-un serviciu secret. În România, însă, încă mai funcționează sistemul obez de cadre moștenit din perioada comunistă, în care marea majoritate a ofițerilor din structurile de siguranță ale statului se ocupă de cu totul altceva sau în unele cazuri nu se ocupă cu absolut nimic. Sistemul nu a fost restructurat după revoluție, ci din contră el a fost “îngrășat” încontinuu cu foarte multe cadre, în special ofițeri deveniți peste noapte, clienți ai fabricilor de diplome (în general facultăți particulare). Tot odată, sistemul “pilelor” din societatea românească face ca ofițerii și subofițerii profesioniști în acest domeniu din structurile statului să fie pe cale de dispariție.  De aceea, putem spune că detectivii particulari sunt, de fapt, corespondenți ai doar 5-10% din ofițerii structurilor mai sus menționate.

 

Cine sunt și cum ajung Detectivi Particulari?

 

“Legea 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular” reglementează clar dobândirea calității de detectiv particular, însă până în anul 2005, când a intrat efectiv în vigoare această lege, au mai existat agenții de detectivi particulari care mergeau pe principiul “ce nu este ilegal este evident…legal” .Până la apariția acestei legi, marile firme de securitate privată care se ocupau, în general, cu paza și protecția de bunuri și valori aveau câte un birou constituit din doi, trei “detectivi”, care, de obicei, doar coordonau niște agenți de pază pe care îi foloseau la supravegheri și culegere de informații. Deci putem spune că și înainte de intrarea în vigoare a legii 329/2003, detectivii particulari erau de fapt cei care coordonau și uneori desfășurau activități informative în domeniul privat. Atestatele de detectivi particulari se obțin de la inspectoratele de poliție județene sau inspectoratul poliției capitalei în cazul Bucureștiului. Calitatea de detectiv particular se dobândește în urma susținerii unui examen cu două probe, scris și oral. Pentru susținerea examenului trebuie pregătit un dosar destul de stufos în dublu exemplar. În ceea ce privește studiile necesare pentru înscrierea la examen, legea aflată în vigoare în acest moment este destul de permisivă. Astfel, în afara de absolvenții școlilor de detectivi (studii superioare de scurtă durată, școală postliceală/colegiu) sau celor care au îndeplinit funcţia de poliţist ori lucrător în cadrul unor instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice sau siguranţei naţionale, se pot înscrie la examen și absolvenții oricărei instituţii de învăţământ superior. În ceea ce privește conducătorii executivi ai agențiilor de detectivi, aceștia trebuie să fie absolvenți ai unei școli de detectivi sau ai unei facultăți de drept ori să fi îndeplinit funcţia de poliţist ori lucrător în cadrul unei instituţii publice cu atribuţii în domeniul ordinii publice sau siguranţei naţionale cu grad de ofiţer. Cu alte cuvinte, având în vedere că în România avem sute de mii de absolvenți ai facultăților de drept și câteva sute de instituții private sau de stat care produc diplome în neștire, numărul celor care se pot înscrie la examenul pentru dobândirea calității de detectiv particular este foarte mare.

  Atenție! Detectivii cu care am discutat ne-au precizat că așa zisele cursuri sau școli de detectivi particulari cu o durată de câteva luni nu au nici o valoare, sunt doar niște cursuri de inițiere și informare a celor care vor să îmbrățișeze profesia de detectiv particular și, de ce nu, o metodă de a mai rotunji veniturile celor care conduc astfel de instituții. A existat o singură școală de detectivi care a fost recunoscută atât de Ministerul Educației Naționale cât și de Ministerul Administrației și Internelor, cunoscută sub numele de “Școala Națională de Detectivi și Securitate Privată” cu durata de 2 ani, care folosea în procesul de pregătire ofițeri de poliție și din structurile de informații, medici legiști, experți contabili și alte categorii de profesioniști de înaltă competență în domeniu.

 

Profilul detectivului particular

În imaginația majorității românilor detectivul particular din țara noastră este o persoană de cel puțin 45-50 de ani, fost ofițer de politie sau serviciu secret, logica fiind faptul că doar o persoană cu o experiență vastă într-o structură de acest gen ar putea să aibă succes în acest domeniu. Însă, după cum am menționat mai sus doar 5-10% din cadrele care au activat în domeniu au îndeplinit funcții care să aibă o oarecare legătură cu activitatea de investigare și culegere de informații. Titlul de colonel sau general (în rezervă sau retragere) de pe o carte de vizită a directorului unei agenții de detectivi particulari nu conferă neapărat experiență în acest domeniu. Foarte multe persoane au părăsit într-adevăr sistemul cu aceste grade, însă în domenii care nu au nici o legatură cu activitatea despre care vorbim, cum ar fi intendența, radiolocație, poliție rutieră, jandarmerie, etc. și de foarte multe ori, foștii ofițeri deveniți detectivi particulari au intrat în fostele structuri militare din viața civilă, ei fiind de fapt de cele mai multe ori ingineri sau absolvenți ai unei instituții de învățământ civile. Aceste persoane care de cele mai multe ori și-au desfășurat toată activitatea profesională în birou, nu știu, nu mai pot și de cele mai multe ori nu vor să facă adevărata muncă a unui detectiv particular care în general este foarte grea, stresantă și extrem de solicitantă fizic și psihic. Profilul adevăratului detectiv particular este cel al unei persoane care încearcă cât mai mult să nu iasă în evidență, în nici un caz nu caută să apară în ziare sau la televizor. Detectivul este o persoană cu o inteligență peste medie care trebuie să fie capabil să ia decizii rapid și să fie mereu cu un pas înaintea persoanei investigate. Deasemeni detectivii particulari trebuie să fie niște persoane cu o răbdare ieșită din comun, cu nervi de oțel și de preferat fără familie sau cu un cerc restrâns de prieteni. Însă cum asemenea persoane sunt destul de greu de găsit și din câte am înțeles astfel de profesioniști se găsesc doar în câteva agenții din țară, marea majoritate a celor care posedă o legitimație de detectiv particular, în afară de ofițerii în rezervă, sunt persoane care nu au reușit să facă mai nimic în domeniul lor de activitate și având în cap motto-ul “Doar nu am făcut o facultate degeaba…” lasă în urmă “carierele” de juriști, economiști, jurnaliști și alte profesii, pentru a folosi cumva diploma obținută de cele mai multe ori de la o “universitate” particulară. Iată transpunerea în viața civilă prin intermediul agențiilor de detectivi particulari a coșmarului ofițerilor și subofițerilor de carieră din structurile statului, care după ce îndură ani buni regimul strict din școlile militare, ajung să fie comandați de niște personaje (absolvenți ai “universităților” mai sus menționate)  aterizate direct din viața civilă în funcții cheie.

 

Impostorii și detectivii țepari

 

Deși plaja de clienți pentru acest domeniu este destul de redusă în România, în ultimii ani numărul agențiilor de detectivi particulari a crescut exponențial și odată cu el a crescut și numărul impostorilor care dețin s.r.l.-uri, dar nu dețin licență și atestate de la poliție sau a detectivilor țepari care funcționează legal, dar pur și simplu dau țeapă, aceștia din urmă fiind întâlniți destul de rar. Cu nu foarte mult timp în urmă puteam găsi pe net site-uri ale unor “agenții de detectivi particulari” care spun că au în componența lor foști agenți speciali care au lucrat sau au urmat cursuri în structuri internationale celebre cum ar fi : C.I.A., F.B.I. sau MI-5, deasemeni unele “agenții” spuneau că au în dotare chiar și elicoptere. Plângeri împotriva detectivilor țepari au fost semnalate doar altor agenții sau asociațiilor profesionale ale detectivilor particulari. Cei care dau țeapă pot fi de multe ori foste cadre din structuri ale statului care cunosc modalități de “fentare” a legii sau se bazează pe lipsa de reacție a victimelor, știind că acestea de obicei apelează la un detectiv particular doar în cazuri foarte sensibile și se așteaptă la discreție și confidențialitate maximă. În acest fel detectivul țepar păstrează avansul dat de client iar victima speră ca acesta măcar să păstreze confidențialitatea în legătură cu problema lui. Din datele furnizate de detectivii cu care am vorbit în momentul de față nu mai sunt astfel de falși detectivi sau detectivi țepari însă potențialii clienți trebuie să fie foarte atenți la cine apelează fiindcă noi impostori pot apărea oricând. De aceea este recomandat potențialilor clienți ai agențiilor de detectivi particulari să se intereseze din timp la cine apelează, să le ceară furnizorilor de astfel de servicii să se legitimeze și eventual să întrebe de licența eliberată de poliție pentru agenția respectivă.

 

În sfârșit…

 

Detectivii particulari au început să redevină o parte a societății românești, chiar dacă în lunga perioada comunistă nici nu se punea problema existenței unor agenții de detectivi particulari, iar imediat după revoluție, în anii 90, această activitate părea desprinsă din romanele polițiste sau din filmele americane. Detectivii au reușit să pătrundă destul de timid dar sigur pe piața românească, deși marea majoritatea potențialilor clienți nu știu exact cu ce se ocupă un detectiv particular și ce drepturi sau îndatoriri are acesta, iar multe persoane din societatea românească sunt încă sceptice când vine vorba despre asemenea structuri,  văzând în orice organizație care se ocupă de investigații și supravegheri, rămășițele fostei “securități”. Emisiunile tv, care spun că se folosesc de detectivi particulari pentru realizarea lor și presa scrisă care din când în când, în criză de subiecte, mai publică câte un articol “senzațional” despre viața detectivilor, au făcut ca această profesie să intre oarecum în cotidian. Deși media a reușit să “manelizeze” detectivul particular prin emisiuni kitsch și multe articole de slabă calitate, adevărații detectivi, cei fără ochelari de soare, pistoale și insigne strălucitoare încearcă, la fel ca toți întreprinzătorii, să își dezvolte afacerea și să treacă cu bine de actuala criză mondială…

 

 Reme

www.investigatii.ro

 

COMENTARII:

Scoala CONFIDENT (19.02.2012, 13:14)

Legea 329/2003, Art. 6. - Pentru susţinerea examenului de atestare a calităţii de detectiv particular, cei interesaţi trebuie să depună la inspectoratele de poliţie judeţene sau, după caz, la Direcţia generală de poliţie a municipiului Bucureşti, următoarele acte: a) cerere; b) curriculum-vitae; c) actul de stare civilă, copie legalizată; d) actul de studii, copie legalizată; e) actul de absolvire a unui curs de specialitate, în copie legalizată; f) certificate medicale şi de testare psihologică eliberate de către o unitate sanitară specializată, respectiv, de un laborator autorizat; g) certificat de cazier judiciar; h) declaraţie din care să rezulte că nu se află în situaţia prevăzută la art. 5 lit. e); i) dovada achitării tarifului pentru susţinerea examenului de atestare a cunoştinţelor, stabilit în conformitate cu dispoziţiile legale. Pentru Cursul de specialitate şi pregătire în vederea susţinerii examenului de atestare profesională – relaţii şi informaţii puteţi găsi şi pe site-ul Scolii de detectivi particulari „CONFIDENT”: www.detectiviparticulari.info


Detectiv particular (18.01.2012, 09:18)

Atentie la impostori si escroci : 1.SMG@BCA DETECTIV tel .0723 201 307 initialele “membrilor fondatori ” Sauca Marius George si Bordea Cristian Alexandru – Agentie “fantoma” de detectivi particulari Timisoara


Dumitru TUDOR (02.12.2011, 09:54)

Interesante comentarii despre detectivi in general si despre munca de detectiv, in special.In anul 1991, ianuarie, dupa 20 de ani de munca in specializarea judiciar, am abandonat munca de ofiter cu singurul scop, de a deveni primul detectiv particular din Romania. Amanunte si probatiunea a ceea ce spun acum, le veti gasi pe site-ul:www. detektivtudor.ro. Citind articolul si comentariile, care in marea lor majoritate sunt pertinente, va cer ingaduinta de a posta cateva pareri, adunate dupa 20 de ani de munca neintrerupta in acest domeniu. Sunt de acord cu cei care sustin ca doar 5-10% din cei care si-au luat atestatul de detectiv, au si talent pentru aceasta profesie. Cei mai buni colaboratori pe care i-am avut si folosit in cazurile mele, au fost jurnalistii de investigatie, paparatii, fotografii profesionisti, specialisti IT, si alti oameni dotati de la natura sau care au desfasurat activitati asemanatoare, dar nu stiau ca de fapt fac munca de detectivi. Faptul ca ai fost ofiter intr-o structura de informatii nu este un avantaj, ci mai degraba un dezavantaj. Cand ai avut in mana puterea legitimatiei si poate si a bastonului, dar nu si acea inteligenta cu mult peste medie, nu prea ai ce cauta in munca de detectiv. Dovedesc ce spun, aratand ca sute de "fosti atestati" nu profeseaza in prezent si nici in viitor. ca detectiv, nu mai ai autoritatea legii de partea ta, ba , dimpotriva, ai numai constrangeri legale. Iti trebuie o inteligenta peste medie, studii juridice solide pentru a nu cadea victima sistemului legislativ actual, abilitatea de a juca mereu pe marginea legii, incorsetat de pretentiile uriase ale clientului, platii simbolice uneori, si multa dragoste pentru acesta profesie care are ceva asemanator cu invatamantul: pasiune multa, bani putini. Daca nu aveti norocul de avea acea pensie destul de mare, nu veti putea trai din munca de detectiv. Cu toata dragostea, Dumitru TUDOR


investigatii.ro (06.11.2011, 23:21)

Agentiile de detectivi particulari sunt licentiate de catre politie(IGP, Inspectoratul de politie judeteana sau politia capitalei), aici puteti depune o eventuala plangere.


malone (04.11.2011, 00:32)

unde se poate reclama o agentie de det.pt teapa? multumesc


ania (16.09.2011, 10:50)

apropo, am observat ca unele persoane care scriu comentarii se cam 'joaca' cu termenii.nu se cunoaste termenul de A URMARI PERSOANE in acceptiunea oferita de sistemul in care se lucreaza ca detectiv, politie,etc.persoana care a facut aceasta 'remarca' si negativa chiar, comenteaza in zadar fara sa cunoasca ce discuta.Uitati-va in DEX macar, daca nu aveti alte surse de invatare si veti observa ca ati gresit contextul, fara suparare.Multumim, noi toti ceilalti, daca ati avut bunavointa sa invatati.


ania (16.09.2011, 10:37)

ca sa fii DETECTIV PARTICULAR trebuie sa indeplinesti cea mai importanta conditie: sa te cunosti pe tine si ceea ce doresti sa dovedesti prin investigatii; sa nu dezamagesti societatea pentru care muncesti si sa ai experienta vasta de viata.


ania (16.09.2011, 10:33)

Fiecare trebuie multumit si inteles, fiecare trebuie observat si ajutat, munca detectivului este o munca ce necesitata mare atentie,raspundere si atitudine.Cei care ii numesc PROSTI pe detectivi, nu a mucit niciodata pentru familie sau alte persoane,pentru ca altfel nu s-ar exprima in acest mod; a primit totul de-a gata fara sa se itrebe 'EL/EA de ce traieste sau pentru ce? Sa perceapa ceea ce nu stie ca pe ceva ireal,inexistent? ei bine, nu-i chiar asa.CERCETATI SI VETI AFLA; NU CERCETATI, NU VETI AFLA ADEVARUL si astfel veti ramane in UMBRA ILUZIILOR si va fi pacat pentru spiritul vostru, daca aveti asa ceva...Stiati ca oamenii mici discuta oameni,IAR OAMENII MARI DISCUTA IDEI? Cand detectivul ajunge la acest nivel fara a cere ceva in schimb(decat sa afle adevarul despre un caz pe care il are de solutionat), atunci se poate numi DETECTIV PARTICULR in atitudine si nu doar pe o simpla hartie(atestat, legitimatie); acela-i detectivul care s-a deschis pentru societate si nu doar pentru sine.


ania (16.09.2011, 10:33)

stimati domni,doamne,domnisoare,daca tot ati deschis subiectul despre detectivii particulari,macar fiti seriosi cand discutati,si nu mai 'etalati asa-zise raspunsuri'despre probleme pe care nici nu le cunoasteti in totalitate sau nu ati reusit sa le aprofundati din motive obiective. intr-adevar,ORICINE pate deveni DETECTIV PARTICULAR,dar NU ORICINE reuseste 'sa imbrace' conduita,flerul, inteligenta,intelepciunea, moralitatea,etc.a ceea ce inseamna a fi detectiv.Detectivul trebuie sa se gandeasca in primul rand la faptul ca, lucreaza pentru ADEVAR, pentru LEGE si nicidecum numai pentru client, sine sau bani.Atata timp cat are un caz de solutionat, detectivul este o mica parte a legii care cauta adevarul problemei cu care se confrunta.Daca investigatia este luata in deradere, atunci nu are rost sa fii detectiv doar pentru ca ai studii si ai un atestat.Nu lauda de sine conteaza, nu mandria, nu banii, ci constiinta, constiinciozitatea si dorinta de a munci pentru semeni.Dragii mei,este frumos sa lucrezi cu OAMENII,dar si greu.


Detectiv privat (19.04.2010, 17:17)

Despre publicitatea pe care si-o fac detectivii ......pai daca nu a auzit nimeni de tine cum naiba sa te angajeze intr-un caz?Acest site nu este o forma de publiciatate a unei agentii?Lumea vrea sa stie ce fel de probleme pot rezolva detectivii,cum si la ce foloseste meseria lor .In orice alta tara civilizata sunt agentii care-si fac reclama si sefii acestora apar pe la tv sau in ziare.Care e problema ?? Acestia nu vorbesc despre cazurile lor dand nume reale sau alte date confidentiale... Numai la noi va ramane mentalitatea asta comunista ...sa nu apari ,sa nu te vada lumea ...secretosi ....Daca n-ai nimic de ascuns nu vad care e problema .DOAR CEI CARE SE FERESC DE PRESA NU VOR SA APARA...Nu vor comentarii etc....


adrian (13.04.2010, 09:02)

inainte de a judeca detectivii particulari ar trebui sa ii cunoasteti , sa cunoasteti toate atributiunile acestora . nu sunt pandari . este adevarat ca in toate tarile se castiga in proportie de 90% din filaj , dar mai sunt si alte aspecte ale acestei meserii . Si este " mare scofala " domnule " detectiv particular " ., nu este chiar atat de simplu sa urmaresti o persoana . ce ar fi sa incerci ? sunt sigur ca nici macar propiul apartament nu ti-l poti gasi singur fara sa ai o harta la indemana sau indicatii precise . www.detectivprivat.ucoz.com


pirvu daniela (28.03.2010, 17:07)

Draga detectic particular sunteti niste prosti care isi iau banii degeaba,dar mai prosti sunt cei care va angajeaza.Sper ca in curand politia sa- mi rezolve cazul si tot politia sa dea o lege si sa dispara de pe fata pamantului toti prostii care n-au altceva de facut decat sa urmareasca pesoane.


investigatii.ro (13.03.2010, 22:04)

Draga "detectiv particular" bineinteles ca oricine poate deveni detectiv particular si ca este foarte posibil ca multi dintre detectivii particulari sa fie cum ai spus tu...insa nu inteleg de unde ai tras tu concluzia ca noi am avea ceva impotriva "absolventilor" unor anumitor tipuri de "invatamant" ...singurii nostri dusmani sunt ipocritii cronici..si cei care sfideaza pur si simplu ...bunul simt... Daca vei citi si alte articole din aceasta rubrica vei vedea ca nu avem nimic de impartit cu "detectivii particulari" dupa cum vezi ..unii dintre ei sunt chiar sponsorii nostri...


Detectiv Particular (13.03.2010, 21:51)

Nu vad de ce un absolvent de orice facultate (chiar si particulara) nu poate deveni detectiv particular! Ce e asa de mare inginerie? Detectivii Particulari nu sunt pana la urma decat niste pandaci care fac bani de pe urma unor oameni cu probleme! Nu cred ca trebuie sa ai cine stie ce pregatire ca sa fii detectiv particular! Si cred ca la noi in tara Detectiviii Particulari nu sunt decat niste fosti militieni si securisti care inteapa lumea si fac fraierii de bani!!!!


Lasa un COMENTARIU:

Nume: (obligatoriu)

Email: (obligatoriu dar secret)

Comentariu: